Автомобил нов внос? Нещата, които трябва да знаете

Има редица препятствия, независимо дали става дума за нова или употребявана кола
28 мар 2016 15:05,
26
Автомобил нов внос? Нещата, които трябва да знаете
Снимка: Ройтерс

Независимо дали търсят кола на по-изгодна цена или за да имат по-голям избор, немалко потребители решават да си купят автомобил от друга държава членка на ЕС. Тази на пръв поглед проста операция обаче може да се окаже пълна с препятствия, независимо дали става дума за нова кола или втора употреба.

Представяме ви 12 важи неща, които трябва да знаете, преди да предприемете трансгранична покупка на кола. Информацията е предоставена от Мрежата от Европейски потребителски центрове – ECC-Net, част от която е и Европейският потребителски център България.

Преди покупката е много важно да проверите търговеца и съществува ли наистина колата. Неотдавна Automedia.bg алармира за такива случаи на измами - фиктивни обяви в интернет.

По време на покупката проверете трябва ли да се плаща ДДС в страната на покупката или в България. Дали продавачът ще предостави документ за техническия преглед на колата и дали ще бъде признат у нас. Поинтересувайте се и за регистрационните табели и необходимостта от застраховка, за да я докарате до тук.

След покупката – при какви условия може да се прекрати договорът? Какви стъпки трябва да направите, за да регистрирате колата? Ако имате гаранция, трябва да проверите условията й и дали важат на територията на България.

Вижте синтезирани съветите на ECC-Net по-долу:

1. Къде мога да намеря обща информация относно трансгранична покупка на кола?

Проверете в сайта на Европейския потребителски център България. Ако там не могат да ви дадат информация, вероятно ще могат да ви кажат къде да я намерите. Можете да потърсите съвет и от Вашата Европа.

2. Сравнете внимателно цените

Направете проучване при различни търговци. Стандартното оборудване и технически характеристики на колата може да са различни за различните пазари, затова трябва да сте сигурни, че сравнявате автомобили с едно и също оборудване и капацитет. Помислете не само за цената на колата, но и за допълнителните разходи, които може да се наложи да платите в България - такси за регистриране на колата, екотакси, застраховки…

3. Офертата валидна ли е за целия ЕС?

Понякога оферти, направени в една държава членка, не са валидни за потребителите в друга. Това ограничение може да се отнася до самата покупка или друга услуга като търговската гаранция, например. По правило в ЕС е забранена дискриминацията въз основа на националност или място на пребиваване. Въпреки това при основателни причини  може да има различни условия за потребителите в различните страни. Става дума за разходите, направени в резултат на по-голямо разстояние, проблеми с ценообразуването и др.

4. Проверете търговеца

Потърсете го в публичните регистри или дали е член на дадена асоциация. Ако става дума за онлайн фирма, проверете имената на нейния директор, адреса на офиса и телефона там. В сайта проверете общите условия, както и правилата на гаранцията и възможността за връщане на купената кола. Важно е всичко да е написано коректно и без правописни грешки.

При покупка онлайн имате 14 дни период на размисъл, през който може да я върнете. Освен ако не е правена специално за вас според ваши изисквания. Можете да се свържете и с местни потребителски организации, за да проверите дали няма оплаквания срещу този търговец. Не се притеснявайте да се обадите и по телефона, за да проверите стандарта на обслужване на клиентите.

Не забравяйте да разпечатате всички документи, свързани с поръчката и покупката, фактури, имейли, общи условия.

5. Проучете колата

Поискайте информация за всички характеристики на колата - сериен номер, копие на документите за собственост, показанията на километража и фактура за покупката. Избягвайте продавачите, които ви дават повърхностни и уклончиви отговори на подобни въпроси. Проверете дали колата се продава с всички оригинални документи. Поискайте документи за всичките ремонти на колата. Не приемайте да ви ги изпратят по-късно.

6. Проверете цената

Бъдете особено внимателни, особено ако става дума за кола втора ръка. Ако офертата изглежда прекалено хубава, за да да е истина, има вероятност да не е. В повечето страни може да се консултирате за оценка на автомобила в автоклубове или асоциации на автокъщи (доставчици).

7. Проверете дали колата не е открадната

В някои държави има публични регистри, където се вписват откраднатите коли.

8. Внимавайте с плащането

Внимавайте ако продавачът се опита да ви разубеди да не ползвате банковата си сметка.

ЕСС-Net препоръчва да се избягват директни парични преводи, особено ако не сте се срещали с продавача. Както и да се използва кредитна карта като възможност за по-голяма защита и връщане на парите.

9. Не се подписвайте под договор, който не разбирате

10. Превъртане на километража

Превъртането на километража се прави, за да се повиши цената на колата. Преди покупката продавачът трябва да се съгласи на проверка. В някои държави това може да се направи и онлайн (Белгия, Швеция, Великобритания, Холандия и Унгария).

11. Клониране

Това предполага, че предложеният за продажба автомобил взима „идентичността” на друга вече регистрирана кола. Сигнал за подобен случай би ви било, че цената е много по-ниска, отколкото за сравними коли, както и грешки в документацията, белези от поправяне на регистрационната табела. За клонирането може да разберете чак когато получите акт за превишена скорост или неплатен паркинг от място, където никога не сте били.

12. Къде да сигнализирате за измама

Трябва да се свържете с полицията или прокуратурата в страната, в която живеете. Може да изпратите сигнал с обратна разписка и до най-близкото до продавача полицейско управление в неговата страна. В случай, че сте станали жертва на измама, проверете в банката или при издателя на кредитната карта какви гаранции има предвидени в договора.

Как работи една от най-честите схеми за измама - вижте в Automedia.b

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
до столичан преди 8 години
"Столичан", може би не си чувал,но съществува Правописен речник на българския език. Ако смяташ,че " столичан" е производно на "***" проблема е в учителката ти по български в първи клас.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън дрън глупости
14
6
 
3
 
! Отговори
столичан преди 8 години
До бгНе си прав, защото винетките например скочиха и е въпрос на време да се пооправят и преките данъци у нас, вкл. и данъците за имоти и МПС-та.А за това как се ише столичан или столичанин, ти да си чувал за столичанини? Е не си, правилното е столичани и съответно столичан. Означава човек който живее в столицата, т.е класа над провинциалистите.
13
2
 
12
 
! Отговори
До столичан преди 8 години
Вземи и се разходи към ивайловград, хасково, може и към видин , лом , силистра и тогава пиши глупости. Аз всеки път посещавам такива градове когато съм в България за да се боря с носталгията. Когато минималната пенсия стане 900э тогава данъците ще са малки. Една причина да се махна от България е че нормалните заплати са в София а с прости селяни там не ми се живее.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За българите е нов внос, а за германците е бракуван износ.
11
5
 
3
 
! Отговори
столичан преди 8 години
До до столичанНе си ме разбрал, аз казвам че е време да се оправят данъците за колите и за имотите. В моемнта са символични и много народ си позволява да кара трошки на 10 и повече години, защото у нас имането на кола или къща е евтино.
10
0
 
5
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Понеже това ми е работата да ви "светна" на една от най-честите измами в Италия:1. Примамливата обява се появява в в петък вечер или събота сутрин в" Subito". Запомнете това.2. В 99% от случаите "собственикът" е жена -така не изглежда толкова съмнително3. Звъните4. Приветлив женски глас веднага ви сваля още 200 евро от цената и ви пита от къде сте.5. Ако сте надалеч ви обяснява, че през уйкенда отсъства и......вече има обаждания да и дадат капаро но ако искате пратетe и пари чрез PeyPal:)
9
3
 
11
 
! Отговори
Пуц123 преди 8 години
Никога няма да си куйпя кола от българска авто къща, ама никога! Само от собственик или върната от лизинг. Тва е истината. Било то кола за 5,000 лв или 25,000.
8
17
 
6
 
! Отговори
столичан преди 8 години
До бгТи за какво изръсване говориш с 5000лв? Това е нищо сума, колкото да вземеш нещо на сина да се учи в началото.Истината е, че у нас се карат трошки, защото имането на кола е евтино. Данъците са символични, отделно поддържката е евтина. Това стимулира хората да купуват втора ръка, дано обаче това да се промени скоро.
7
0
 
14
 
! Отговори
Kreti преди 8 години
Редовно приятели ме питат за кола от чужбина като им кажа цената каква е в чужбина ми казват, да ама в България са по ефтини. В България се внасят блъснати или коли с дефектни, въпроса е как е била опрвена колата. На брат ми ниссана го купих на 200 000км поне знам че са му реални един приятел си купи същия на 120 000 , те в България всички са на по 120 000. Бях с приятел да гледаме една Хонда акорд от Автокъща на 120 000, и аз такава в Германия под 180хил не съм виждал на тези години.
6
1
 
24
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Всичко зависи от това клиента колко е алчен и колко настоятелно 'моли' да бъде лъган. Всички искат колите им да са на по 50 000 км ама да ги платят като коли на 300 000.......Е, няма как да стане. Хубавата кола в Европа струва пари. Който иска да си купи хубава и 'истинска' ще трябва да плати мнооооого повече. това са фактите, другари.
5
0
 
26
 
! Отговори
Вот дю Фак до 2 преди 8 години
Много си прав , преди година време си търсих кола и дълго време търсих точно определен модел и един и същи автомобил ми го предлагаха в Германия с 280хил. км и две седмици по- късно в БГ със 120 000
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До sofetoЕ така е те всички от горубляне са карани в Малта, просто на табелките са объркали от къде е внос щото са неграмотни хората, иначе пък са честни нали.
3
0
 
33
 
! Отговори
горублянски пръч преди 8 години
Няма такова нещо , всички внесени коли в българия са крани от бабки и то само в събота са ходили на пазар ... Иначе през седмицата са седели в гаража им
2
0
 
40
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Сравнете годината и километрите в mobile.bg i mobile.de. Ще се окаже че продавани в БГ автомобили се изкарват само събота и неделя до вилата или авто мивката!
1
1
 
12
 
! Отговори
Пешо Горублянски преди 8 години
Еееее върнАхте ме в първи клас с кинтите, с тая статия...