Борисов изтъкна това във връзка със заловени 882 мастербокса контрабандни цигари на пристанището (приблизително 9 млн. броя цигари) и 280 кг тютюн. По този повод той изрази задоволство от работата на „Митниците”, „Гранична полиция” и антимафиотите, като посочи, че част от цигарите вероятно са щели да попаднат на варненския пазар, но адекватната работа на службите е предотвратила това.

Премиерът добави, че не случайно сегашното правителство има по-добри резултати по отношение на заловените количества контрабандни цигари. "Заловените пратки са в десетки, дори стотици пъти повече. Планът, който е заложен, се изпълнява чрез скенерите и техниките, които се използват. Целта е да се ограничи човешкият фактор, тъй като, ако се попадне на контрабанда на стойност 3 млн. лева, не е никакъв проблем да се дадат 50 000, 100 000 или 200 000 лева на митничаря, тъй като тази контрабанда за една седмица би могла да се реализира в курортен град като Варна", коментира още той.

По повод започващата следобед проверка на Митница-Варна-Запад министър-председателят съобщи, че вече има разследване, но не даде повече подробности. Той само посочи: „Въпросът е да видим защо тези хора тук са си премълчали”. Борисов не уточни към колко души е насочено разследването, споменавайки само началник-смяната, но бе категоричен, че нарушителите ще бъдат освободени и ще им бъде търсена наказателна отговорност.

По думите на премиера, той и Ваньо Танов прилагат различни хитринки, за да следят движението на контрабандата и работят усилено със своите колеги от Европейския съюз.
"В момента политиката на ЕС е борбата с контрабандните цигари. В държави като Германия и Великобритания загубите от такава контрабанда възлизат на 4-5 млрд. евро, което е основателен мотив за борбата с този вид престъпление", каза още Борисов.

От своя страна Ваньо Танов посочи, че хванатите882 мастербокса контрабандни цигари са от различни марки. Всички митнически служби са работили 12 дни по сигнала. Операцията е наблюдавана от Дубай до България. Корабът, на който са задържани цигарите, е потеглил от Дубай. Той плава под флага на Антигуа и Барбуда.

Цигарите са марка „Палермо" и „Ибиза" и са пътували от Дубай по линията Поти-Бургас-Варна-Констанца, уточни Дамян Йорданов - началник на митническия пункт на пристанището, предаде Дарик радио.
От кораба са разтоварени 260 контейнера, сред които митническите служители селектират по метода “анализ на риска” контейнер, предназначен за българска фирма. В него, зад “тапа” от хладилни витрини, късно снощи са намерени укрити 882 мастербокса цигари от различни марки, вероятно неистински, както и 280 кг тютюн, съобщиха по-късно от Агенция "Митници", цитирани от "Фокус".

Танов каза, че от няколко месеца функционира митническото разузнаване и проведената операция е нагледен пример за доброто взаимодействие между митниците от други държави и тези в България. Стойността на заловените цигари до този момент е 1,5 - 2 млн. лева.
 
Шефът на митниците подчерта, че загубите за България биха били много по-големи, ако тези цигари без платен акциз се реализират на пазара, защото ще вземат пазарен дял и тогава загубите за държавата ще са между 5 и 6 млн. лева.
Той добави, че към този момент няма точни данни за заловените от началото на годината контрабандни цигари, но подчерта, че те са с 25 пъти повече от миналата година.  Миналата година пък са били 75 пъти повече в сравнение с 2008-2009 г.